Nyårsafton

Ifall någon undrade vad jag gjorde på nyårsafton mellan ca. klockan två och halv fem på natten:Jag är där och dansar i förgrunden, med orange-blå flanellskjorta och brun kalufs.

Det var en ockupationsfest i en gammal industribyggnad i Sandviken downtown Helsingfors. Bra soundsystems, skickliga DJ:n, massa ljusutrustning, rökmaskiner, the works. Och en hel massa människor, förstås.
15.01.2012 kl. 01:40

Tennessee Williams

Köpte en fin liten bok på Akademiska Bokhandeln igår. Tales of Desire av Tennessee Williams. Det är fem noveller som samlats ihop i en volym för att de alla, ja precis, på olika sätt handlar om desire.

(Just desire — lust, begär — är lite av en grej med Williams, vars mest kända verk torde vara A Streetcar named Desire.)

Men novellerna, alltså. Jag har inte läst hela boken ännu, men det jag läst hittills gillar jag väldigt mycket. Det här är tät och koncentrerad prosa, skriven på ett språk med rikt ordförråd och som på bara några få sidor lyckas skapa liv i de personer som beskrivs. Det är ett kontrollerat språk, jag påminns bl.a. om Truman Capote och speciellt hans mästerliga In Cold Blood  — det känns rentav som om Capote har lånat en hel del ur novellen "One Arm" när han porträtterade mördarna Perry Smith och Dick Hickock. Men trots att språket är strikt kontrollerat finns här också plats för passion. Jag känner en slags desperat längtan efter närhet och gemenskap bland de personer som Williams skriver om.

 

Jag har inte läst något av Tennessee Williams tidigare, men jag tror minsann att jag får lov att söka upp fler av hans böcker.

14.01.2012 kl. 19:58

Helsingfors #8

06.01.2012 kl. 18:49

Att se orden lämna en

Ett inlägg på samma tema som det förra. Att skriva. Att skriva för att man måste skriva. Att skriva för att det annars känns som om man inte finns, som den i förra inlägget citerade Malin Löwgren uttryckte saken.

En författare jag respekterar väldigt mycket (en respekt som helt och hållet är baserad på det han har skrivit) är Kristian Lundberg. I sin lilla täta briserande bomb till bok Yarden skriver han: "om jag inte formulerar och definierar min omvärld så kommer jag att kväva mig själv, dö bort från mig själv". Så är det med det inre tvånget. Något ska ut ur en, ner på papperet, in i textfilen på datorn, vart som helst bara man kan röra vid det och se det lämna en.

Det finns några ord i Yarden som ständigt ekar i min skrivande och läsande och levande själ, och det är dessa: "jag är en främling: inte ska jag tillhöra, inte kommer denna värld att bli min". Ändå försöker man. Ändå skriver man. Det finns inget annat val. Man måste tackla världen och genom språket finna en plats för det som man inte längre kan bära inom sig.

06.01.2012 kl. 08:33

För att man måste

Jag köpte nya numret av fenomenalt fina tidskriften 10TAL igår. Temat för det här numret är Dialog & Revolt. Fina grejer. Här finns texter av bl.a. exil-jemeniten och mordhotade bloggaren Afrah Nasser, och härliga essäer av bl.a. John Swedenmark och Dan Jönsson.Nåja, det om det. I det här numret finns också texter av bloggaren Malin Löwgren. I en kort intervju, och som svar på frågan varför hon skriver, säger hon så här:

”Det kanske låter töntigt, men jag har på riktigt inget val. Jag måste skriva ca varje dag. Annars känns det som om jag inte finns. Som om inget är på riktigt.”

Och det gillar jag. Att man skriver för att man måste skriva. Jag känner igen mig.
05.01.2012 kl. 14:23

Mitt nyårslöfte

Det här är Patagonien.Patagonien är en av de tre platser på jorden jag har svurit mig själv att se innan jag dör. Nästa nyår kommer jag att hälsa på min goda vän Julio i Buenos Aires under några veckors tid. Vi kommer att åka ner till Patagonien. Det är mitt nyårslöfte. Att spara pengar till den resan. Det blir ett bra löfte, eller hur?
02.01.2012 kl. 21:00

Helsingfors #7

30.12.2011 kl. 01:57

Helsingfors #6

30.12.2011 kl. 00:36

The Ballad of Hollis Brown

28.12.2011 kl. 11:01

New Order, "Blue Monday"

26.12.2011 kl. 15:32

”Den bästa definitionen på hem är bibliotek”
—Elias Canetti

Mathias här, hej.

Följ mig på Twitter här


Ensamstående tvåbarnspappa
& litteraturvetare
 
& musicloving son of a bitch

Författare till boken Kopparbergsvägen 20 som kommer att publiceras av Schildts & Söderströms.


Du kan läsa mina bokrecensioner här (Hbl) eller här (Ny Tid). Och så kan du köpa eller låna den här boken som jag medverkar i. Under hösten 2012 utkom boken Vardagshjälte 24/7 som jag också medverkar i.

 

Länklista

 


Senaste kommentarer