Sorg över förlorat folk

10.02.2013 kl. 12:09

Jag har läst en fin fin bok under de senaste dagarna. Det är den Pulitzer-belönade romanen House Made of Dawn (1966) av N. Scott Momaday. Boken handlar om den unge Kiowa-indianen Abel som balanserar mellan två världar, reservatet och de gamla indiantraditionerna å ena sidan och det urbana nordamerikanska samhället å den andra. 

Momaday skriver fenomenalt. Man kan verkligen känna den förvirring och den kamp som är Abels. Vissa partier av boken är hallucinatoriska, man vet inte riktigt vad som sker men man blir drabbad av språket och de starka bilderna. Faulkner är en av Momadays föregångare, och Cormac McCarthy och Sherman Alexie två av hans efterföljare. 

Det finns en påtaglig känsla av sorg i House Made of Dawn. Sorg över förlorade folk. Sorg över förlorade barn och förlorade föräldrar. Abelito. Ynglingen som ska försonas med det förflutna genom att hitta ett nytt sätt att vara i en värld som är ständigt ombytlig och allt mer präglas av yrsel och snabbhet. Där sorgen tar slut tar vreden och desperationen vid. Los Angeles, detta helvete till stad. Där finner sig Abel vid kusten, ensam, men också med en förnyad känsla av försoning.

Momadays prosa är lika spänstig och hård som musklerna på Abels kropp som dag efter dag sliter i ett hårt klimat. Läs den här boken, inte bara för språkets skull utan också för att Momaday på ett ganska creepy sätt lyckas med att get under your skin och få en att förstå lite mer av vad det kan innebära att vara representant för en hårt drabbad minoritet. (Ett bonus för otåliga eller stressade läsare är att boken är kort, bara 186 sidor.)

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:

”Den bästa definitionen på hem är bibliotek”
—Elias Canetti

Mathias här, hej.

Följ mig på Twitter här


Ensamstående tvåbarnspappa
& litteraturvetare
 
& musicloving son of a bitch

Författare till boken Kopparbergsvägen 20 som kommer att publiceras av Schildts & Söderströms.


Du kan läsa mina bokrecensioner här (Hbl) eller här (Ny Tid). Och så kan du köpa eller låna den här boken som jag medverkar i. Under hösten 2012 utkom boken Vardagshjälte 24/7 som jag också medverkar i.

 

Länklista

 


Senaste kommentarer