Boken

06.03.2013 kl. 16:25

Så blev det nu så att min bok kommer att publiceras. Det känns fortfarande lite overkligt. Att vara författare. Inte drömde jag om det som barn. Inte närde jag under ungdomstiden en dröm om att skriva böcker. Men så hände något—och detta något sparar jag som cliffhanger för framtida bruk—och skrivandet blev livsviktigt. Jag är oerhört glad över att debutera. Nu täcks jag äntligen säga det: jag är författare.

Det var egentligen först långt in i mina studier i litteratur på universitetet som jag började skriva någorlunda systematiskt och regelbundet. Till en början blev det noveller—som fortfarande ligger som textfiler i datorn och väntar, och av vilka en rentav publicerades i Horisont—och sedan skrev jag Kopparbergsvägen 20. Som jag nu vet att kommer att bli utgiven. Som jag nu fortfarande nervöst arbetar på. Försöker göra en bok färdig. Hur gör man det?

Ord efter ord, mening efter mening. Det är väl så man gör det. Kommatecken. Radbyte. Detaljer. Stryk upprepningar. Skriv om. Välj. Och kanske framför allt: välj bort. Det är faktiskt något jag uppskattar väldigt mycket: att forma de textmassor som redan finns där på sidorna. Att försöka hitta den ultimata formen för det innehåll man redan har. Ja. Den perfekta formen för innehållet. Det är där jag befinner mig just nu.

Kommentarer (6)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
Så härligt. Lycka till med att hitta den ultimata formen, ord för ord.
Marie06.03.13 kl. 18:25
Oj! Så fantastiskt roligt och spännande! :D Grattis!
Liza06.03.13 kl. 18:26
Fint. Det är få saker som ger ett sån energikick som ett kreativt flöde och ett projekt man ser fram emot. Hoppas du inte fastnar i självkritiken, det gör jag ganska ofta. Men styrkan med en journalistisk bakgrund (har jag märkt hos mina vänner) är förmågan att också låta saker gå, att kunna slutföra och ge ifrån sig något. Hoppas du hittar det modet också - många författare blev som känt aldrig helt nöjda med sina texter. Lycka till! Ser fram emot att läsa.
Jepson06.03.13 kl. 23:15
Jag ska med stort intresse läsa din bok. Jag gav dig förresten en award på min blogg, svara om du vill och hinner.
Christa07.03.13 kl. 15:33
grattis får man väl säga!? :)
poeten17.03.13 kl. 12:27
Mitt grattis kommer lite sent men det är inte mindre välment för det!
Jag fick aldrig nåt förlag att publicera mina böcker, men jag gav ut dem på eget och säljer hyfsat ändå.
Jag var kanske lite för stolt och saknade tålamod :-)
Medlem i fi-sv författareföreningen blev jag ändå 2012.
Ankdammen är liten - jag försöker läsa så mycket som möjligt av det finlandssvenska som ges ut!
Carita Liljendahl24.11.13 kl. 19:08

”Den bästa definitionen på hem är bibliotek”
—Elias Canetti

Mathias här, hej.

Följ mig på Twitter här


Ensamstående tvåbarnspappa
& litteraturvetare
 
& musicloving son of a bitch

Författare till boken Kopparbergsvägen 20 som kommer att publiceras av Schildts & Söderströms.


Du kan läsa mina bokrecensioner här (Hbl) eller här (Ny Tid). Och så kan du köpa eller låna den här boken som jag medverkar i. Under hösten 2012 utkom boken Vardagshjälte 24/7 som jag också medverkar i.

 

Länklista

 


Senaste kommentarer